Marta Moravčíková

Kapitán na lodi faktov

Vojtech Zamarovský – Marta Moravčíková

Kedy v živote som musel preukázať najväčšiu odvahu? Keď som sa dal na písanie. A to som urobil, keď ma vyhodili z komunistickej strany. Profesionálny kontakt, ktorý som vtedy nadviazal so šéfredaktorkou Mladých liet Máriou Kyseľovou, bol síce povzbudzujúci, no pokus živiť sa takto riskantne vyžadoval naozaj odvahu.

» celý text «

O atletike

Eva Streichsbierová, Jarmila Kratochvílová

Prečítajte si rozhovor z portálu idnes.cz

Ľuboš Zeman

Večný súboj mozgov

Ľuboš Zeman – Marta Moravčíková

„Nič nemožno idealizovať. Aj my sme ľudia s plusmi i mínusmi. Isté predpoklady na rovné vzťahy sú však dané aj výberom ľudí. A v práci i partnerských vzťahoch rozhodujú naozaj len argumenty. Pravdaže, aj argumenty človek niekedy prijíma veľmi ťažko; aj u nás sa nejeden urazí, napáli, tresne do stola, ale robí to vždy priamo, na rovinu, zoči-voči. A ja tú otvorenosť, a tvrdú pravdu povedanú do očí nekompromisne vyžadujem,“ povedal básnik a textár pop music Ľuboš Zeman, zakladateľ a dlhoročný riaditeľ ROCK FM rádia, ktoré poznajú súčasníci skôr pod názvom Rádio FM, autor zhruba 500 textov piesní-básní, niekoľkých kníh a držiteľ piatich zlatých, dvoch strieborných a dvoch bronzových Bratislavských lýr.

» celý text «

Aj Jánošík patrí do Európy

Pavel Dvořák – Marta Moravčíková

K politike a politikom som vôbec veľmi kritický. Stojím si za definíciou, že politika je umenie zneužiť čokoľvek. To neznamená, že by politici nemohli robiť dobrú robotu, alebo že by neboli potrební, ale dobrých je len veľmi málo. Pekný je Chandlerov výrok o policajtoch: Tú prácu by mali robiť tí najlepší, no nie je na nej nič, čo by tých najlepších priťahovalo.

» celý text «

O neprehratom živote

Marta Moravčíková

Bolo to bezmála pred siedmimi rokmi, v deň s takmer magickým dátumom – 12. 12. 2001, keď som v zákulisí činohry Slovenského národného divadla robila do časopisu svetového významu rozhovor s MICHALOM DOČOLOMANSKÝM.

» celý text «

Michal Greguš, foto Vladimír Martinka

Vždy vedie k pravde

Michal Greguš – Marta Moravčíková

Predstavte si, že vás vaše dieťa na dlhej ceste vlakom požiada o pero a papier, ktorý začne z dlhej chvíle zapĺňať matematickými vzorcami. Alebo uprostred nádhernej skladby Michaela Oldfielda vyhlási, že tá hudba je taká krásna, ako by bola vypočítaná. Mne sa to v čase synovho detstva stávalo často a jeho fascinácia matematikou začala fascinovať aj mňa. Keď sa mi potom dostal do rúk článok profesora Greguša aj o tom, že matematika je najdôležitejší dorozumievací jazyk ľudstva, chcela som vedieť viac.

» celý text «

Vôňa vzťahu

Vôňa vzťahu

Marta Moravčíková

Veľakrát si myslím, že nevesty by s vytúženou obrúčkou mali pri sobáši dostať aj plagát, ktorý by si mali doma povinne vyvesiť. Na tom plagáte by boli tri slová: Tanier teplej polievky! Áno, s výkričníkom.

» celý text «