Roman Kaliský

Hrajte ještě dál

Karel Gott – Marta Moravčíková

Keď som ešte ako mladá novinárka robila ako rozhovor s Karlom Gottom, spýtala som sa ho okrem iného, či môžu v povolaní, ako je jeho, nastať chvíle, keď sa cíti sám a ak áno, do akej miery a ako sa naučil s takým pocitom vyrovnávať. Jeho vtedajšia odpoveď je aktuálna aj po mnohých rokoch:

A kto vám povedal, že som sám?

» celý text «

Roman Kaliský

Je o čom premýšľať

Roman Kaliský - Marta Moravčíková

Nedal som sa pohltiť udalosťami ani politickými stranami. V ľudskom mravenisku som sa vždy dobre cítil, v dave nie. Človek môže zostať samým sebou medzi množstvom zhromaždeného ľudu a nemusí sa cítiť osamotený, keď je sám.

» celý text «

autor obrázku

Slovenčina sa ubráni

Braňo Hochel - Marta Moravčíková

Keď som 11. apríla 2015 vo svojej knižnici mimovoľne, len tak, siahla po Braňovom Slovníku slovenského slangu, povedala som si, že sa možno o týždeň stretneme na vyhodnotení ankety Kniha roka. Netušila som, že ho v tú sobotu zastihla tá, ktorej sa hovorí zubatá. Na jeho knihy však siahnuť nemôže. A vďaka archívom a webu možno nesiahne ani na jeho dávny rozhovor o jazyku.

» celý text «

autor obrázku

Dať aspoň kúsok zo seba

Marta Moravčíková

Jelena Obrazcovová: „Máme iba jeden život. Nikto nám iný nedá. Preto by sme nemali podliehať mienke druhých. Ak chceme v živote čosi dokázať, nesmieme nikomu dovoliť, aby nás znásilňoval alebo utláčal. A znásilňovať sa nesmieme ani my sami.“

» celý text «

Osirelý rozhovor AB s MM

Osirelý rozhovor AB s MM

MM

V súvislosti s bulvárnymi médiami je užitočné uvedomiť si, že v úsilí pritiahnuť väčší počet čitateľov, zvýšiť zisk či aspoň prežiť, sa na Slovensku smerom k bulváru vyprofilovali takmer všetky tzv. seriózne noviny. Bulvár, ktorý si bulvárnosť priznával, si však krátko po tom, ako sa tu etabloval, v istom zmysle vyslúžil môj profesionálny rešpekt.

» celý text «

Víťazstvo je len okamih

Víťazstvo je len okamih

Jarmila Kratochvílová, Miroslav Kváč, Marta Moravčíková

„Krátkosť víťazného okamihu svedčí o tom, že kto športuje len preň, robí málo. Ak nechceme, aby to víťazstvo bolo posledné, nemožno sa zastaviť. Ani sa nežiada, lebo tie kratučké okamihy výhier sa práve v tréningovom procese znásobujú, vracajú. Aj keď v inej podobe a inými zážitkami,“ hovorí majsterka sveta v behu na 400 a 800 metrov, držiteľka 29 rokov neprekonaného svetového rekordu v behu na 800 m, atlétka a trénerka Jarmila Kratochvílová.

» celý text «

Dám ti svoje slzy

Dám ti svoje slzy

Marta Moravčíková, Mila Haugová

Verím, že medzi ľuďmi, ktorým je určené stretnúť sa, pozhovárať, byť si nablízku, existuje spojenie, a akási náhodná nevyhnutnosť či nevyhnutná náhoda zariadi, aby človek životom kráčal aj s ich pomocou. To sú nádherné okamihy, pre ktoré sa oplatí žiť, hovorí poetka Mila Haugová.

» celý text «