Dráždivé iskrenie

Dráždivé iskrenie

Marta Moravčíková

Láska nie je dajaké zdedené imanie v zlate či striebre alebo inej pevnej valute, z ktorého môžeme len a len čerpať. Prináša kráľovské úroky iba tam, kde sú obojstranne veľké vklady.

» celý text «

Američania zarábajú na tom, že kŕmia svet

Jozef Sedlák

Prečítajte si rozhovor z portálu pravda.sk

Najvzácnejšie, čo máme, je čas

Najvzácnejšie, čo máme, je čas

Marta Moravčíková

To mi povedala výtvarníčka EVA LINHARTOVÁ-BACHRATÁ (1943), rodáčka z pražského Žižkova, majsterka ponoru do sveta prírody ktorej vo svojich dielach vzdáva hold a zároveň sa stáva jej dôstojnou umeleckou partnerkou.

» celý text «

Nejestvujem polovičato

Marta Moravčíková

Rozhovor o živote s poéziou so Zlatou Matlákovou.

» celý text «

Foto: Život

Aj to som ja

Marta Moravčíková

Fascinujú ma a obdivujem ľudí úžasne múdrych, pracujúcich s chuťou, ľudí, čo nás kamsi posúvajú, lebo uvažujú úplne inak ako väčšina. Takých ľudí je málo.

To mi raz povedala šéfredaktorka časopisu ŽIVOT, vtedy ešte redaktorka Slovenskej televízie PhDr. Renáta Klačanská, a ja som začala byť zvedavá. Pozhovárala som sa s ňou, rozhovor vyšiel v Nedeľnej Pravde a po nedávnom opätovnom prečítaní som si uvedomila, že má čo povedať aj teraz. Aj posledné dve odpovede, ktoré sa vtedy na novinovú stranu nevošli, ale v počítači zostali a v súvislosti so súčasnosťou môže byť zaujímavou nepredpokladanou pointou ich posledné slovo.

» celý text «

Škála ľudskosti

Marta Moravčíková

Život je ako vesmír obsiahnutý v kvapke vody. Predierame sa ním, padáme a víťazíme, uhýbame i tlčieme hlavou o múr, ruveme sa oň, alebo s ním, a ustavične sa snažíme odkrývať jeho tajomstvá. Jedným z nich je aj tajomstvo dobra a zla. Svoje skutky nimi meria jediná bytosť v prírode – človek. Meria a usiluje sa odhaliť ich princípy. Lebo je ľudské snažiť sa o najväčší objav života – poznanie človeka. Nad týmito pojmami i úsilím sme sa zamysleli spolu s členom pražského Divadla na Vinohradoch zaslúžilým umelcom MILOŠOM KOPECKÝM.

» celý text «

Eva Poláková

Etika sa nedá vynútiť

Marta Moravčíková

Podnetom na tento rozhovor bola prednáška docentky Dr. Evy Polákovej členky Medzinárodnej akadémie vied (AIS) v San Marine, na konferencii pri príležitosti 20. výročia Slovenského syndikátu novinárov začiatkom roka 2010 o etike žurnalistickej profesie, o vzťahu novinárov k nej i k politikom, a najmä k faktom.

O stave dodržiavania písaných aj nepísaných etických pravidiel svedčí aj to, že podmienkou E. Polákovej na poskytnutie rozhovoru bola možnosť jeho autorizácie. Ako to dopadlo?

» celý text «